G‘ARBIY TURK XOQONLIGIDAGI “ O‘N O‘Q “ TIZIMI - Musurmonova Mohinur Ulug'bek qizi (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya : Ushbu maqolada G‘arbiy Turk xoqonligi tarkibida shakllangan “O‘n  o‘q”  tizimining  vujudga  kelishi,  siyosiy-ma’muriy  tuzilishi  hamda  davlat boshqaruvidagi  o‘rni  tahlil  qilinadi.  Tadqiqotda  tizimning  qabila  ittifoqlarini birlashtirishdagi  ahamiyati,  ichki  siyosiy  barqarorlikni  ta’minlashdagi  vazifasi  va harbiy  boshqaruvdagi  xususiyatlari  yoritilgan.  Shuningdek,  “O‘n  o‘q”  tizimining Markaziy Osiyo hududidagi ijtimoiy-siyosiy jarayonlarga ta’siri ham tarixiy manbalar asosida ochib beriladi. Maqola natijalari G‘arbiy Turk xoqonligining davlat boshqaruvi va turkiy xalqlar davlatchiligi tarixini chuqurroq anglashga xizmat qiladi.