O‘QUVCHILARDA TANQIDIY VA IJODIY FIKRLASHNI RIVOJLANTIRISHNING PSIXOLOGIK OMILLARI - Djumakova Gulandom Xalbayevna (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya:  Ushbu  maqolada  o‘quvchilarda  tanqidiy  va  ijodiy  fikrlashni rivojlantirishning psixologik omillari tahlil qilinadi. Tanqidiy va ijodiy fikrlashning shaxs rivojlanishi, mustaqil qaror qabul qilish, muammolarni samarali hal etish hamda innovatsion g‘oyalarni yaratishdagi ahamiyati yoritilgan. Shuningdek, o‘quvchilarning intellektual  salohiyati,  motivatsiyasi,  qiziqishlari,  emotsional  holati  va  ijtimoiy muhitining fikrlash jarayonlariga ta’siri ochib berilgan. Maqolada ta’lim jarayonida interaktiv metodlardan foydalanish, mustaqil fikrlashga undash, muammoli vaziyatlar yaratish va ijodiy faoliyatni qo‘llab-quvvatlash orqali tanqidiy hamda ijodiy fikrlash ko‘nikmalarini rivojlantirishning samarali yo‘llari bayon etilgan. Tadqiqot natijalari o‘quvchilarning tafakkur faolligini oshirish va ularni zamonaviy jamiyat talablariga mos ravishda tarbiyalashda muhim ahamiyat kasb etadi.