1920-YILLARDA SOVET ITTIFOQINING “HUJUM” HARAKATINING OʻZBEKISTON SSR DAGI AYOLLARGA IJTIMOIY-SIYOSIY TA’SIRI - Qahramonov Jafar Alisher o'g'li (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya Mazkur  maqolada  1920-yillarda  Sovet  Ittifoqi  tomonidan  Oʻzbekiston  SSR hududida  amalga  oshirilgan  “Hujum”  harakatining  ayollar  hayotiga  ko‘rsatgan ijtimoiy-siyosiy  ta’siri  tarixiy  manbalar  va  zamonaviy  tadqiqotlar  asosida  tahlil qilinadi.  Tadqiqotda  kampaniyaning  yuzaga  kelish  omillari,  mafkuraviy  asoslari, amalga  oshirish  mexanizmlari  hamda  uning  mahalliy  jamiyatdagi  aks-sadosi yoritilgan. Shuningdek, ayollarni ijtimoiy hayotga jalb etish, savodxonlikni oshirish, siyosiy  faollikni  kuchaytirish  va  iqtisodiy  mustaqillikni  ta’minlash  yo‘lidagi o‘zgarishlar  tahlil  etilgan.  Tadqiqot  natijalari  “Hujum”  harakati  ayollar  mavqeini oshirishda  muhim  rol  o‘ynagan  bo‘lsa-da,  uning  ma’muriy-buyruqbozlik  usullarida olib  borilgani  sababli  jamiyatda  keskin  qarama-qarshiliklar  va  fojeali  oqibatlarni yuzaga keltirganini ko‘rsatadi.