XALQARO BAHOLASH DASTURLARIDA QO‘LLANILADIGAN TOPSHIRIQLAR ORQALI TEXNIK TAFAKKURNI SHAKLLANTIRISH METODIKASI - O‘lmasboyeva Shoxsanam Abrorjon qizi,; Qo‘ldashev Jamshidbek Davlatali o‘g‘li, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya.  Mazkur  maqolada  xalqaro  baholash  dasturlarida  qo‘llaniladigan topshiriqlar  asosida  o‘quvchilarda  texnik  tafakkurni  shakllantirish  metodikasi  tahlil qilingan. Xususan, PISA, TIMSS va PIRLS xalqaro baholash dasturlarida beriladigan topshiriqlarning  mazmun-mohiyati,  ularning  muammoli  vaziyatlarga  asoslanganligi hamda  o‘quvchilarda  amaliy  va  mantiqiy  fikrlashni  rivojlantirishdagi  o‘rni yoritilgan.Tadqiqot  jarayonida  zamonaviy  pedagogik  texnologiyalar  va  integrativ yondashuvlar  asosida  texnik  tafakkurni  rivojlantirishning  metodik  imkoniyatlari o‘rganildi.  Shuningdek,  xalqaro  baholash  topshiriqlaridan  ta’lim  jarayonida foydalanish  o‘quvchilarning  analitik,  kreativ  hamda  muhandislik  fikrlash ko‘nikmalarini rivojlantirishga ijobiy ta’sir ko‘rsatishi asoslab berildi.Olingan natijalar xalqaro  baholash  dasturlari  asosidagi  topshiriqlarni  tizimli  qo‘llash  o‘quvchilarda texnik tafakkurni shakllantirish va rivojlantirishda samarali metodik vosita ekanligini ko‘rsatadi.