INGLIZ VA OʻZBEK AFORIZMLARIDA “HAYOT” KONSEPTINING IFODALANISHI. - Muhlisa Sobirjonova.,; Fayzullayeva Uldona, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya. Mazkur  maqolada  ingliz  va  o‘zbek  aforizmlarida  “hayot”  konseptining lingvokulturologik  xususiyatlari  tahlil  qilinadi.  Tadqiqotning  asosiy  maqsadi  turli madaniy muhitlarda hayot tushunchasining qanday ifodalanishini aforizmlar asosida qiyosiy  o‘rganishdan  iborat.  Maqolada  kognitiv  lingvistika  va  lingvokulturologiya yo‘nalishlari  doirasida  konsept  tushunchasi  yoritilib,  ingliz  va  o‘zbek  adiblarining hayot haqidagi aforizmlari tahlil qilinadi. Aforizmlar orqali har ikki xalqning hayotga bo‘lgan qarashi, falsafiy tafakkuri va madaniy qadriyatlari ochib beriladi. Tadqiqot natijasida ingliz aforizmlarida hayot ko‘proq individual tajriba, vaqt va imkoniyat bilan bog‘liq holda talqin qilinishi, o‘zbek aforizmlarida esa hayot sabr, mehnat, axloq va insoniylik bilan chambarchas bog‘langanligi aniqlanadi. Qiyosiy tahlil natijalari har ikki tilda hayot konsepti umumiy insoniy qadriyatlarga asoslanganini, biroq madaniy muhit ta’sirida turlicha ifodalanishini ko‘rsatadi.