BOLALAR ADABIYOTI TARJIMASIDA DOMESTIKATSIYA VA FOREIGNIZATSIYA STRATEGIYALARI - Tursoatova Mahfuza Ravshan qizi,; Temirova Muattar, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya. Mazkur maqolada bolalar adabiyoti tarjimasida qo‘llaniladigan domestikatsiya va foreignizatsiya strategiyalarining nazariy va amaliy jihatlari tahlil qilinadi. Tarjima jarayonida milliy madaniyat, til xususiyatlari va o‘quvchi yoshining ahamiyati alohida e’tiborga olinadi. Maqolada bolalar adabiyotini tarjima qilishda Lawrence Venuti va Peter Newmark tomonidan ilgari surilgan nazariy qarashlar asos qilib olinadi hamda o‘zbek va jahon adabiyoti namunalari asosida tahlil olib boriladi. Jumladan, G‘afur G‘ulomning  Shum  bola,  Xudoyberdi  To‘xtaboyevning  Sariq  devni  minib  asarlari, shuningdek,  Hans  Christian  Andersenning  Bulbul  hamda  Antoine  de  Saint-Exupéryning  Kichkina  shahzoda  asarlaridagi  tarjima  yondashuvlari  o‘rganiladi. Tadqiqot  natijasida  bolalar  adabiyotini  tarjima  qilishda  domestikatsiya  strategiyasi o‘quvchiga matnni tushunarli va yaqinlashtirishga xizmat qilishi, foreignizatsiya esa asarning milliy va madaniy ruhini saqlab qolishda muhim omil ekanligi aniqlanadi. Maqola  bolalar  adabiyoti  tarjimasida  muvozanatli  yondashuv  zarurligini  asoslab beradi.