MAVSUMIY NASOS STANSIYALARIDA MARKAZDAN QOCHMA NASOSLARDAN TURBINA REJIMIDA FOYDALANISH ISTIQBOLLARI - Karimova Nigora Ergashevna, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya:  Maqolada  mavsumiy  nasos  stansiyalarining  texnik-iqtisodiy samaradorligini  oshirish  uchun  markazdan  qochma  nasoslardan  teskari  turbina rejimida  foydalanish  istiqbollari  tadqiq  etilgan.  Suv  isteʼmoli  kamaygan  davrlarda oqim  energiyasidan  mikro-GES  sifatida  foydalanishning  gidravlik  va  energetik jihatlari  tahlil  qilingan.  Nasoslarning  turbina  rejimiga  oʻtgandagi  foydali  ish koeffitsiyenti oʻzgarishi, ekspluatatsiya xarajatlarini kamaytirish va energiyani qayta tiklash imkoniyatlari baholangan.