MATEMATIK MODELLASHTIRISH ASOSIDA TALAB VA TAKLIFNI BASHORAT QILISH - Ashurov Bakhtiyor Iskandarovich, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya: Mazkur  ilmiy  maqolada  talab  va  taklifni  bashorat  qilishda matematik modellashtirish usullarining nazariy asoslari va amaliy qo'llanilishi tizimli ravishda yoritilgan. Chiziqli va nochiziqli modellar, dinamik modellar, ekonometrik usullar, vaqtli qatorlar tahlili (ARIMA, ARCH/GARCH) va sun'iy intellekt asosidagi bashorat usullari batafsil tahlil qilingan. O'zbekiston iqtisodiyoti misolida non, go'sht, yoqilg'i va telekommunikatsiya xizmatlariga bo'lgan talab va taklifni bashorat qilish bo'yicha  empirik  natijalar  keltirilgan.  Maqola  ilmiy  tadqiqotchilar,  iqtisodchilar  va davlat siyosati ishlab chiqaruvchilari uchun mo'ljallangan.