OPTIMALLASHTIRISH USULLARI VA ULARNING MIKROIQTISODIYOTDA QO‘LLANILISHI - Ashurov Bakhtiyor Iskandarovich, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya: Mazkur  ilmiy  maqolada  optimallashtirish  usullarining mikroiqtisodiyotdagi o‘rni va qo‘llanilishi tizimli ravishda yoritilgan. Cheklanmagan va  cheklangan  optimallashtirish  masalalari,  klassik  differensial  hisob  usullari, Lagrange multiplikatorlari, chiziqli va nochiziqli dasturlash, qavariq tahlil, dinamik optimallashtirish va evristik usullar (genetik algoritmlar, zarrachalar to‘dasi) batafsil tahlil qilingan. Mikroiqtisodiyotning asosiy masalalari — foydani maksimallashtirish, xarajatlarni  minimallashtirish,  iste'molchi  tanlovi,  ishlab  chiqarish  funksiyasi  va resurslarni optimal taqsimlash misollarida optimallashtirish usullarining qo‘llanilishi ko‘rsatilgan. O‘zbekiston iqtisodiyoti misolida paxta tozalash korxonasi, sut zavodi va boshqa tarmoqlarda optimallashtirish natijalari keltirilgan.