DIFFERENSIAL TENGLAMALAR YORDAMIDA IQTISODIY JARAYONLARNI MODELLASHTIRISH - Ashurov Bakhtiyor Iskandarovich, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya: Mazkur  ilmiy  maqolada  differensial  tenglamalarning iqtisodiyotdagi o‘rni va qo‘llanilishi tizimli ravishda yoritilgan. Birinchi va ikkinchi tartibli  differensial  tenglamalar,  chiziqli  va  nochiziqli  modellar,  muvozanat  va barqarorlik tahlili, fazoviy portretlar, Lotka-Volterra modellari, optimal boshqaruv va Pontryagin  maksimum  prinsipi  batafsil  tahlil  qilingan.  Iqtisodiyotning  asosiy jarayonlari  —  bozor  muvozanati  dinamikasi  (Cobweb  modeli),  neoklassik  o‘sish modeli  (Solow  modelining  differensial  shakli),  inflyatsiya  dinamikasi,  tarqalish modellari  (diffuziya)  va  innovatsiyalar  tarqalishi  misollarida  differensial tenglamalarning  qo‘llanilishi  ko‘rsatilgan.  O‘zbekiston  iqtisodiyoti  ma’lumotlari asosida dinamik modellarni baholash natijalari keltirilgan.