RAQAMLI IQTISODIYOTDA MATEMATIK USULLARNING QO‘LLANILISHI - Ashurov Bakhtiyor Iskandarovich, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya: Ushbu  maqolada  raqamli  iqtisodiyot  sharoitida  matematik usullarning o‘rni, ahamiyati va amaliy qo‘llanilishi chuqur tahlil qilinadi. Zamonaviy iqtisodiy  tizimlarning  tez  sur’atlarda  raqamlashtirilishi  natijasida  katta  hajmdagi ma’lumotlar (Big Data) bilan ishlash, ularni qayta ishlash va tahlil qilish zarurati ortib bormoqda.  Shu  nuqtayi  nazardan,  statistik  tahlil,  ehtimollar  nazariyasi, optimallashtirish usullari, ekonometrik modellar hamda sun’iy intellekt algoritmlari iqtisodiy  jarayonlarni  modellashtirish  va  prognozlashda  asosiy  vositalardan  biri sifatida xizmat qilmoqda. Maqolada  matematik  yondashuvlarning  iqtisodiy  jarayonlarni  aniq  ifodalash, o‘zgaruvchilar  o‘rtasidagi  bog‘liqlikni  aniqlash  hamda  noaniqlik  sharoitida  optimal qarorlar  qabul  qilishdagi  roli  keng  yoritilgan.  Shuningdek,  raqamli  transformatsiya jarayonida ma’lumotlarga asoslangan boshqaruv tizimlarining shakllanishi va ularda matematik modellar yordamida samaradorlikni oshirish imkoniyatlari ko‘rib chiqilgan.