JISMONIY FAOLLIKNING STRESS VA DEPRESSIYANI KAMAYTIRISHDAGI PSIXOFIZIOLOGIK MEXANIZMLARI - Nusratullayeva Dinora Alimjon qizi (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya:  Ushbu  maqolada  jismoniy  faollikning  stress  va  depressiyani kamaytirishdagi psixofiziologik mexanizmlari tahlil qilingan. Stress va depressiyaning inson  ruhiy  salomatligiga  salbiy  ta’siri  hamda  ularni  oldini  olishda  jismoniy mashqlarning ahamiyati yoritilgan. Shuningdek, sport faoliyati jarayonida organizmda yuz  beradigan  fiziologik  o‘zgarishlar,  xususan  endorfin,  serotonin  va  dopamin gormonlarining  ishlab  chiqarilishi  hamda  ularning  psixoemotsional  holatga  ta’siri ilmiy  asoslangan.  Maqolada  muntazam  jismoniy  mashqlar  insonning  ruhiy barqarorligini oshirishi, stress darajasini kamaytirishi va depressiv holatlarning oldini olishdagi samaradorligi bayon etilgan.