RAQAMLI TEXNOLOGIYALAR DAVRIDA YOSHLARNING JISMONIY FAOLLIGI - Nusratullayeva Dinora Alimjon qizi (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
ANNOTATSIYA:  Ushbu  maqolada  raqamli  texnologiyalar  rivojlanayotgan hozirgi  davrda  yoshlarning  jismoniy  faolligi  bilan  bog‘liq  muammolar  va  ularning yechimlari tahlil qilingan. Bugungi kunda internet, smartfon, kompyuter va ijtimoiy tarmoqlarning keng tarqalishi yoshlarning hayot tarziga sezilarli ta’sir ko‘rsatmoqda. Ayniqsa,  yoshlarning  ko‘p  vaqtini  virtual  muhitda  o‘tkazishi  natijasida  jismoniy harakatlarning  kamayishi,  kamharakatlilik,  noto‘g‘ri  kun  tartibi  hamda  salomatlik bilan  bog‘liq  muammolar  yuzaga  kelmoqda.  Maqolada  jismoniy  faollikning  inson organizmi, ayniqsa yoshlar salomatligi uchun ahamiyati yoritilib, sport va muntazam jismoniy  mashqlarning  foydali  jihatlari  ilmiy  asosda  bayon  etilgan.Shuningdek, zamonaviy texnologiyalarning salbiy tomonlari bilan bir qatorda, ularning jismoniy tarbiya va sport sohasidagi ijobiy imkoniyatlari ham ko‘rib chiqilgan. Jumladan, fitness dasturlari,  mobil  ilovalar,  aqlli  soatlar  va  onlayn  sport  platformalari  yordamida yoshlarning  jismoniy  faolligini  nazorat  qilish  hamda  sog‘lom  turmush  tarzini shakllantirish imkoniyatlari tahlil etilgan. Maqolada yoshlarni sportga keng jalb qilish, ularning bo‘sh vaqtini mazmunli tashkil etish va sog‘lom avlodni tarbiyalash bo‘yicha taklif hamda tavsiyalar berilgan.