SUNʼIY INTELLEKTNI HUQUQIY SHAXS SIFATIDA TAN OLISH: KORPORATIV JAVOBGARLIK MODELIDAN OʻRGANISH IMKONIYATLARI - Xailov Saidakbar Muratovich (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya. Maqolada sunʼiy intellekt (SI) tizimlariga huquqiy shaxs maqomi berish  imkoniyati  korporativ  javobgarlik  modeli  bilan  qiyosiy  tahlil  asosida  koʻrib chiqiladi. Muallif avvalo huquqiy shaxs tushunchasining falsafiy-huquqiy asoslarini yoritib,  yuridik  shaxs  institutining  tarixiy  shakllanishini  tahlil  qiladi.  Soʻngra “elektron  shaxs”  (electronic  personhood)  konsepsiyasining  mazmuni,  Yevropa Parlamenti  muhokamasi  va  unga  qaratilgan  asosiy  eʻtirozlar  koʻrib  chiqiladi. Korporativ  javobgarlik  modelining  SI  uchun  qoʻllaniladigan  va  qoʻllaniladigan jihatlari  aniqlashtiriladi.  Xulosa  sifatida  SI  uchun  toʻliq  subyektlik  emas,  balki cheklangan funksional maqom modelini joriy etish taklif etiladi.