MATNNING TA’RIFI VA TASNIFI.MATNNING XUSUSIYATLARI.MATNNING QURILISHI.MATNNI SHAKLLANTIRUVCHI VOSITALAR - Mustafoyeva Ra’no Dilshodbek qizi,; Usmonova Xurshida Aybekovna, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya. Mazkur maqolada matnning ta’rifi, tasnifi, xususiyatlari, qurilishi hamda  matnni  shakllantiruvchi  vositalar  zamonaviy  matn  lingvistikasi  yutuqlari asosida ilmiy jihatdan tahlil qilingan. Matnning til tizimidagi o‘rni, kommunikativ, semantik  va  pragmatik  xususiyatlari  yoritilgan.  Maqolada  matnning  mazmuniy yaxlitligi, bog‘liqligi, izchilligi, tugallanganligi va axborotlilik kabi muhim belgilari, shuningdek, uning tarkibiy qismlari hamda funksional turlari ilmiy manbalar asosida tahlil  etilgan.  Matnshunoslikka  oid  nazariy  yondashuvlar  o‘rganilib,  matnni  hosil qiluvchi  leksik,  grammatik,  sintaktik  va  uslubiy  vositalarning  nutq  jarayonidagi ahamiyati ochib berilgan. Tadqiqot natijasida matn tilning eng yirik kommunikativ birligi  sifatida  axborotni  izchil,  aniq  va  ta’sirchan  ifodalashga  xizmat  qiluvchi murakkab lingvistik hodisa ekanligi ilmiy asoslangan.