XORAZM MAQOMLARIDA SUVORALAR - Mushtarıy MAXMUDJONOVA,; M.Akmaljanova, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya:  Mazkur  maqolada  Xorazm  maqomlari  tarkibidagi  Suvora janrining tarixiy-nazariy va musiqiy xususiyatlari tahlil qilinadi. Suvoralarning maqom aytim  yo‘llaridagi  o‘rni,  ularning  shakliy  va  usul  jihatlari,  Shashmaqom  taronalari bilan  umumiy  hamda  farqli  tomonlari  yoritilgan.  Shuningdek,  “Xorazm  tanbur chizig‘i” qo‘lyozmasi va Matniyoz Yusupov nashrlari asosida Suvoralarning tarkibiy tuzilishi,  lad  xususiyatlari  hamda  ijro  an’analari  qiyosiy  o‘rganilgan.  Maqolada Xorazm maqomlaridagi Suvoralarning mustaqil aytim janri sifatidagi ahamiyati ham ochib beriladi.