MURAKKAB QO‘SHMA GAPLAR.ARALASHVA KETMA- KETERGASHISHYO‘LI BILAN HOSIL QILINGAN MURAKKAB QO‘SHMA GAPLAR - Alijonova Ruhshona Aqliddin qizi,; Usmonova Xurshida Aybekovna, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya:  Mazkur  maqolada  o‘zbek  tili  sintaksisida  murakkab  qo‘shma  gaplarning alohida turi hisoblangan aralash va ketma-ket ergashish yo‘li bilan  hosil qilingan murakkab  qo‘shmagaplarning  grammatik  hamda  semantik  xususiyatlari  tahlil  qilingan. Tadqiqot  davomida  ushbu  sintaktik    konstruksiyalarning  tuzilish  modellari,  komponentlar o‘rtasidagi mazmuniy va sintaktik bog‘lanishlar, ergash gaplarning joylashish tartibi hamda ularning nutqiy vazifalari ilmiy jihatdan yoritilgan. Shuningdek, aralash va ketma-ket ergashish asosida shakllangan gaplarning murakkab fikrlarni izchil, mantiqiy va ta’sirchan ifodalashdagi o‘rni  misollar  vositasida  asoslab  berilgan.  Tahlillar  natijasida  mazkur  turdagi  murakkab qo‘shmagaplar  nutqning  kommunikativ  samaradorligini  oshirish,  mazmuniy  yaxlitlikni ta’minlash  hamda  uslubiy  imkoniyatlarni  kengaytirishda  muhim  sintaktik  vosita  ekanligi aniqlangan.