“ЭТНОС”, “МАДАНИЯТ” ВА “ЭТНОМАДАНИЙ ЖАРАЁН” ТУШУНЧАЛАРИНИНГ ТАРИХШУНОСЛИКДАГИ ТАЛҚИНИ - Бувоков Носирбек Махаматмусаевич, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Инсоният  тарихи  тараққиётида  этник  ва  маданий  жараёнлар  жамият ривожининг  асосий  омилларидан  бири  ҳисобланади.  Айниқса,  турли цивилизациялар,  халқлар  ва  маданий  анъаналар  туташган  ҳудудларда этномаданий  жараёнлар  мураккаб  ва  кўп  қатламли  хусусият  касб  этади. Марказий  Осиё,  жумладан,  ҳозирги  Ўзбекистон  ҳудуди  қадимдан  турли этнослар, тиллар, динлар ва маданиятлар кесишган геомаданий макон сифатида шаклланган.  Шу  сабабли  мазкур  ҳудудда  кечган  этномаданий  жараёнларни тадқиқ  қилишда  “этнос”,  “маданият”  ва  “этномаданий  жараён” тушунчаларининг назарий ва методологик асосларини аниқлаш муҳим аҳамият касб этади. V–VIII асрларда Марказий Осиё ҳудудида кечган этномаданий жараёнлар мураккаб сиёсий, ижтимоий ва цивилизацион ўзгаришлар билан боғлиқ бўлиб, уларни тадқиқ этишда турли тарихшунослик мактаблари ва назарий ёндашувлар шаклланган.  Бу  жараёнларнинг  моҳиятини  англаш  учун,  аввало,  “этнос”, “маданият” ва “этномаданий жараён” тушунчаларининг тарихий эволюцияси ва илмий талқинларини таҳлил қилиш зарур.