RAQAMLI IDENTIFIKATSIYA TIZIMLARINING IQTISODIY XAVFSIZLIKKA TA’SIRI - Marjona Maxmudova Maxamadjon qizi, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya:  Ushbu  ilmiy  maqola  raqamli  identifikatsiya  (raqamli  ID) tizimlarining iqtisodiy xavfsizlikka ko‘rsatayotgan ko‘p qirrali ta’sirini tizimli tahlil qiladi.  Raqamli  identifikatsiya  –  bu  jismoniy  yoki  yuridik  shaxsning  o‘ziga  xos atributlarining  ishonchli  raqamli  aks  etishi  bo‘lib,  u  biometrik  ma’lumotlar, kriptografik kalitlar yoki rasmiy hujjatlar asosida shakllantiriladi. Tadqiqotda raqamli ID tizimlarining moliyaviy inklyuziyani kengaytirish, firibgarlik va jinoiy faoliyatga qarshi  kurashish,  shuningdek,  iqtisodiy  faoliyat  samaradorligini  oshirishdagi  roli o‘rganilgan. Shu bilan birga, ushbu tizimlarning kiberxavfsizlik, shaxsiy ma’lumotlar maxfiyligi,  texnologik  qaramlik  va  ijtimoiy  tengsizlikni  kuchaytirish  kabi  salbiy jihatlari  ham  tahlil  qilingan.  Maqolada  Hindistonning  Aadhaar  tizimi,  Ukrainaning Diia  platformasi,  Afrikadagi  Smile  ID  va  O‘zbekistonning  yangi  joriy  etilayotgan raqamli banking verifikatsiya talablari misolida amaliy tajribalar o‘rganilgan. Xulosa qismida  raqamli  identifikatsiya  tizimlarining  iqtisodiy  xavfsizlikka  ta’sirini optimallashtirish bo‘yicha amaliy tavsiyalar ishlab chiqilgan.