RAQAMLI IQTISODIYOT SHAROITIDA TIJORAT BANKLARIDA KREDIT RISKINI OLDINI OLISHNING NAZARIY ASOSLARI - Abduvaxobova Nafisa Nurillo qizi, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya.  Mazkur  maqolada  raqamli  iqtisodiyot  sharoitida  tijorat banklarida  kredit  riskini  oldini  olishning  nazariy-uslubiy  asoslari  tadqiq  etilgan. Kredit riskining iqtisodiy mohiyati, tarkibiy unsurlari (defolt ehtimoli, defolt holatidagi yo‘qotish  va  riskka  tortilgan  mablag‘)  hamda  tasnifi  ilmiy  nuqtai  nazardan  ochib berilgan.  Raqamli  texnologiyalar  —  sun’iy  intellekt,  mashinali  o‘qitish,  katta ma’lumotlar  va  muqobil  ma’lumot  manbalari  —  ta’sirida  kredit riskini boshqarish paradigmasining  o‘zgarishi,  an’anaviy  va  raqamli  yondashuvlar  qiyosiy  tahlil qilingan.  Tadqiqot  natijasida  kredit  riskini  oldini  olishning  to‘rt  bosqichli (identifikatsiya, baholash, monitoring va kamaytirish) konseptual modeli taklif etilgan hamda O‘zbekiston bank tizimi uchun nazariy va amaliy xulosalar ishlab chiqilgan.