BULUTLI TEXNOLOGIYALARNING AFZALLIKLARI VA KAMCHILIKLARI - Xaydarov Anvar Djurayevich, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya. Ushbu  maqolada  bulutli  texnologiyalarning  zamonaviy  axborot  tizimlaridagi o‘rni, ularning tashkilotlar faoliyatiga ta’siri hamda afzallik va kamchiliklari tizimli tahlil qilinadi. Bulutli hisoblash (cloud computing) resurslarni talab darajasida yetkazib berish,  iqtisodiy  samaradorlik  va  yuqori  moslashuvchanlik  kabi  xususiyatlari  bilan korxonalarning  raqamli  transformatsiyasida  muhim  rol  o‘ynamoqda.  Tadqiqot natijalariga  ko‘ra,  bulutli  xizmatlar  infratuzilma  xarajatlarini  kamaytirish,  joy  va vaqtdan  qat’iy  nazar  ma’lumotlarga  kirish  imkonini  berish,  resurslarni  tez masshtablash va yuqori darajada ishonchlilikni ta’minlash kabi afzalliklarga ega. Biroq ma’lumotlar  xavfsizligi,  provayderga  qaramlik,  internet  aloqasiga  bog‘liqlik,  uzoq muddatli  ekspluatatsiya  xarajatlarining  ba’zi  hollarda  oshishi  hamda  me’yoriy hujjatlarga  rioya  qilish  bilan  bog‘liq  jiddiy  muammolar  mavjud.  Tadqiqot  shuni ko‘rsatdiki,  tashkilotlarning  65-70%  bulutli  texnologiyalardan  foydalanishda  asosiy to‘siq  sifatida  ma’lumotlar  xavfsizligi  masalalarini,  20-25%  esa  provayderga qaramlikni  keltiradi.  Maqola  bulutli  texnologiyalarni  joriy  etish  bo‘yicha  strategik tavsiyalar bilan yakunlanadi.