KISLOTALILIK ORTISHI EOZINOFILLARDA MEMBRANA TASHUVCHILARI VA ION ALMASHINUVINI QANDAY BUZADI YANGI DAVOLASH NISHONLARI - Majidova Go’zal,; Solimirzayeva Gulmira, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
ANNOTATSIYA: Eozinofillar allergik kasalliklar va parazitar infektsiyalarning patogenezida  markaziy  rol  o'ynaydigan  immun  hujayralari  hisoblanadi.  Ushbu hujayralarning  faollashuvi  to'qimalarda  kislotalilikning  pasayishi  (atsidoz)  bilan birga kechadi, bu esa membrana transport tizimlarining disfunktsiyasiga olib keladi. Mazkur  sharhli  maqolada  kislotalilik  ortishining  eozinofillar  membranasidagi  ion tashuvchilar  va  kanallar  faoliyatiga  ta'siri  mexanizmlari  tahlil  qilinadi.  Xususan, vakuolyar tipdagi proton nasoslari, kaliy kanallari, xlor kanallari va natriy-vodorod almashinuvchilarning atsidoz sharoitidagi o'zgarishlari batafsil yoritilgan. Nafas olish portlashi davrida yuzaga keladigan zaryad kompensatsiyasi buzilishlari va fagosoma kislotaliligining nazoratsiz ortishi eozinofil disfunktsiyasining asosiy omillari sifatida qaraladi. Maqolada, shuningdek, ushbu mexanizmlarni tuzatishga qaratilgan yangi terapevtik yondashuvlar, jumladan, TDAG8 retseptorlari blokadasi, vakuolyar H+-ATPaz  ingibitorlari  va  Bcl-2  mitoxondrial  nishonli  nanoformulyatsiyalar  haqida ma'lumot  berilgan.  Taqdim  etilgan  tahlillar  eozinofillar  bilan  bog'liq  kasalliklarni davolashda  membrana  tashuvchilarni  nishonlash  istiqbolli  strategiya  ekanligini ko'rsatadi.