ISHQORIY MUHITDA EOZINOFIL HUJAYRA SKELETINING QAYTA QURILISHI VA MIGRATSIYA TEZLIGI O‘ZGARISHI - Kattayev Jo‘rabek,; Normamaov Davlat, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
ANNOTATSIYA: Ushbu ilmiy sharh eozinofil granulotsitlarining ishqoriy muhit ta’sirida  hujayra  skeleti  qayta  qurilishi  va  migratsiya  tezligining  o‘zgarish mexanizmlarini  tahlil  qilishga  bag‘ishlangan.  Eozinofillar  allergik  kasalliklar  va parazitar  infeksiyalarda  muhim  rol  o‘ynaydigan  effektor  hujayralar  hisoblanadi. So‘nggi  o‘n  yillik  tadqiqotlar  shuni  ko‘rsatdiki,  yallig‘lanish  o‘chog‘idagi  to‘qima muhiti  pH  darajasining  o‘zgarishi  eozinofillarning  funktsional  faolligiga  sezilarli ta’sir  ko‘rsatadi.  Xususan,  hujayra  ichi  pH  ning  ishqoriy  tomonga  siljishi  hujayra skeleti  oqsillari,  ayniqsa  aktin  mikrofilamentlarining  polimerizatsiya  va depolimerizatsiya  jarayonlarini  modulyatsiya  qiladi.  Bu  esa  eozinofillarning kemotaksis qobiliyati va migratsiya tezligini o‘zgartirish orqali ularning yallig‘lanish o‘chog‘iga to‘planish samaradorligiga bevosita ta’sir etadi. Sharhda ishqoriy muhit ta’sirida  eozinofillarda  kuzatiladigan  hujayra  ichi  kaltsiy  signallari,  o‘ziga  xos kemokin  retseptorlarining  faollanishi  va  sitoskeletning  dinamik  qayta  tuzilishi haqidagi zamonaviy tushunchalar jamlangan. [1]