EOZINOFIL DISFUNKSIYASI VA KISLOTA-ISHQOR MUVOZANATI SILJISHLARINING ICHAK MIKROBIOTASI BILAN O‘ZARO ALOQASI KENG QAMROVLI SHARH - Poyonov O’ral,; Beknazarov Muhammad, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya: Ushbu sharh maqolada ichak mikrobiotasi, eozinofil disfunksiyasi va kislota-ishqor muvozanati siljishlari o‘rtasidagi murakkab o‘zaro aloqalar tizimli ravishda  tahlil  qilinadi.  So‘nggi  o‘n  yillikdagi  tadqiqotlar  natijalariga  asoslanib, mikrobiota tarkibidagi o‘zgarishlar eozinofillar faoliyatiga qanday ta’sir ko‘rsatishi va bu jarayonda hujayradan tashqari muhit pH darajasining roli yoritiladi. Maqolada eozinofil  disfunksiyasi  nafaqat  allergik  va  yallig‘lanish  kasalliklarining  rivojlanish mexanizmlarida,  balki  ichak  to‘qimalarining  homeostazini  saqlashdagi  ahamiyati nuqtai  nazaridan  ham  ko‘rib  chiqiladi.  Kislota-ishqor  muvozanatining  buzilishi mikrobiota tarkibining o‘zgarishiga va natijada eozinofillarning faollashuv darajasiga bevosita  ta’sir  qilishi  ko‘rsatib  berilgan.  Ushbu  uch  komponent  o‘rtasidagi  o‘zaro bog‘liqlikning buzilishi yallig‘lanishli ichak kasalliklari, eozinofil ezofagit va bronxial astma kabi patologiyalarning patogenezida muhim rol o‘ynaydi. Tadqiqot natijalari ushbu mexanizmlarni tushunish yangi terapevtik yondashuvlarni ishlab chiqishga yo‘l ochishini ko‘rsatmoqda. [1]