KASALLIK ZO‘RAYISHINI ERTA BASHORAT QILISHDA SUN’IY INTELLEKT pH KO‘RSATKICHLARI VA EOZINOFIL BELGILARIDAN FOYDALANISH - Inatov Axmad,; Jabborov Botir, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya: Ushbu ilmiy maqola surunkali obstruktiv o‘pka kasalligi va boshqa progressiv kasalliklarning keskin zo‘rayish holatlarini erta bashorat qilishda sun’iy intellekt texnologiyalarining qo‘llanilishiga bag‘ishlangan.  Tadqiqotda qonning pH ko‘rsatkichlari  va  eozinofil  hujayralar  darajasi  asosida  kasallik  zo‘rayishining oldindan  aniqlanish  imkoniyatlari  tahlil  qilinadi.  So‘nggi  o‘n  yillikda  sun’iy intellektning  tibbiy  diagnostikadagi  roli  sezilarli  darajada  oshdi.  Mashinaviy o‘rganish  algoritmlari,  xususan,  Bayesian  Additive  Regression  Trees  va  Gradient Boosting Machine modellari yordamida bemorlarning klinik ko‘rsatkichlari asosida kasallik zo‘rayish xavfini yuqori aniqlik bilan bashorat qilish mumkinligi isbotlangan. Tadqiqot natijalariga ko‘ra, eozinofil darajasi va nafas qisilishi kabi ko‘rsatkichlar eng  muhim  bashorat  qiluvchi  omillar  hisoblanadi.  Shu  bilan  birga,  qonning  pH darajasi  organizmdagi  kislota-ishqor  muvozanatining  buzilishini  erta  aniqlash imkonini  beradi.  Ushbu  maqola  sun’iy  intellekt  asosida  ishlab  chiqilgan  bashorat modellarining  klinik  amaliyotga  joriy  etish  yo‘llarini  va  ularning  samaradorligini baholaydi.  Maqolada  keltirilgan  xulosalar  shifokorlarga  kasallik  zo‘rayishini oldindan bilish va profilaktik choralarni o‘z vaqtida qo‘llash imkoniyatini yaratadi.