O‘ZBEK TILSHUNOSLIGIDA QO‘SHMA GAP VA UNING STRUKTURAVIY TURLARI - Nasirdinova Muslima,; Oripova Dilnora,; Usmonova X. A., (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya   Ushbu  maqolada  o‘zbek  tilshunosligida  o‘rganiladigan  sintaktik  birlik  — qo‘shma  gap  tushunchasi,  uning  mohiyati  va  strukturaviy  guruhlari  tahlil  qilinadi. Tadqiqot  davomida  an’anaviy  darsliklar  va  zamonaviy  tilshunoslik  qo‘llanmalari, xususan,  N.  Erkaboyevaning  ilmiy-metodik  qarashlariga  tayanildi.  Qo‘shma  gap tarkibidagi  grammatik  asoslar  va  ular  o‘rtasidagi  aloqa  vositalari  empirik  misollar orqali  tahlil  etilib,  qismlarning  sintaktik  yaxlitligi  o‘rganilgan.  Olingan  natijalar sintaksis bo‘limini o‘qitish samaradorligini oshirishga xizmat qiladi.