JOQARI KLAS OQIWSHILARINIŃ DIQQAT HÁM YAD PROCESLERIN RAWAJLANDIRIWDA KOGNITIV SHINIǴIWLARDIŃ NÁTIYJELLIGI - Babaniyazova Jayna Serniyaz qizi, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotaciya.  Bul  ilmiy  maqala  joqarı  klas  oqıwshılarınıń  diqqat  hám  yad proceslerin  rawajlandırıwda  kognitiv  shınıǵıwlardıń  nátiyjelligin  úyreniwge baǵıshlanǵan.  Mektep  bitiriwshi  klaslarında  oqıw  júklemesiniń  artıwı,  imtixanlarǵa tayarlıq kórish hám kóp muǵdardardaǵı informaciyanı qabıllaw zárurligi oqıwshılardıń psixofiziologiyalıq  imkaniyatlarına  úlken  tásir  kórsetedi.  Maqalada  diqqattıń turaqlılıǵı,  kólemi  hám  bóliniwi  sıyaqlı  qásiyetlerin,  sonday-aq  qısqa  hám  uzaq múddetli  yadtı  jaqsılawǵa  qaratılǵan  arnawlı  kognitiv  metodikalardıń  tásiri eksperimental  hám  teoriyalıq  tárepten  talqılanadı.  Izertlew  nátiyjeleri  kognitiv shınıǵıwlardıń oqıwshılar ózlestiriwine hám intellektual belsendiligine unamlı tásirin kórsetedi.  Maqala  sońında  joqarı  klas  oqıwshıları  menen  islesetuǵın  pedagog-psixologlar hám muǵallimler ushın ámeliy usınıslar islep shıǵılǵan.