AKADEMIK HALOLLIK VA PLAGIATGA QARSHI KURASHNING ZAMONAVIY USULLARI - M.Kalanova,; Zafarova Jasmina, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya Ushbu  maqolada  akademik  halollik  tamoyillarining  ta’lim  va  ilmiy tadqiqotlardagi ahamiyati hamda plagiatga qarshi kurashning zamonaviy usullari tahlil qilinadi. Akademik halollik ilmiy faoliyatning asosiy tamoyillaridan biri bo‘lib, ta’lim sifati va ilmiy natijalarning ishonchliligini ta’minlashda muhim o‘rin tutadi. Raqamli texnologiyalarning rivojlanishi bilan bir qatorda plagiatning yangi shakllari ham paydo bo‘lmoqda,  bu  esa  akademik  muhitda  nazorat  va  profilaktika  choralarini takomillashtirish zaruratini yuzaga keltirmoqda. Tadqiqotda plagiatning turlari, uning salbiy  oqibatlari,  zamonaviy  aniqlash  vositalari  va  akademik  halollik  madaniyatini shakllantirish  strategiyalari  ilmiy  jihatdan  yoritilgan.  Tadqiqot  natijalari  oliy  ta’lim muassasalarida  akademik  sifatni oshirish  va ilmiy  etikani  mustahkamlashga xizmat qiladi.