KO'CHA INTELLEKTUAL YORITISH TIZIMLARINI ISHLAB CHIQISH - Nabiyeva Fazilatoy,; Toshmatov Shunqor, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya: Mazkur maqola ko'cha yoritish tizimlarida zamonaviy intellektual boshqaruv yechimlarini ishlab chiqish va joriy etish masalalarini yoritadi. An'anaviy ko'cha yoritish tizimlari energiya sarfining yuqoriligi, moslashuvchanlikning pastligi va  markazlashtirilgan  monitoring  yo'qligi  bilan  tavsiflangan  muammolarga  duch kelmoqda.  Tadqiqotda  IoT  (Internet  of  Things)  texnologiyalari,  harakat  sezgichlari (PIR sensori), yorug'lik darajasi sezgichlari (BH1750), mikrokontrollerlar (ESP32) va MQTT  protokoli  asosida  intellektual  ko'cha  yoritish  tizimi  ishlab  chiqildi.  Ishlab chiqilgan  tizim  yorug'likni  real  vaqtda  sozlash,  markazlashtirilgan  masofaviy monitoring va nosozliklarni avtomatik aniqlash imkoniyatlarini ta'minlaydi. Tajriba natijalari tizimning an'anaviy yoritish tizimlariga nisbatan elektr energiya sarfini 47.3 foizga  kamaytirish  va  yoritish  sifatini  34.8  foizga  yaxshilash  imkonini  berishini ko'rsatdi. Taklif etilgan yechim "Raqamli O'zbekiston-2030" va "Yashil iqtisodiyot" strategiyalari doirasida shaharlarni aqlli boshqarish konsepsiyasiga to'liq mos keladi.