QANDLI DIABETNI DAVOLASHNING ZAMONAVIY USULLARI - Egamberdiyeva Nargiza, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Ushbu maqolada XXI asrning eng keng tarqalgan surunkali kasalliklaridan biri — qandli diabet va uni davolashning zamonaviy usullari ilmiy nuqtai nazardan keng yoritiladi. Qandli diabet — me’da osti bezi tomonidan ishlab chiqariladigan insulin gormoni yetishmovchiligi yoki to‘qimalarning unga sezgirligini yo‘qotishi natijasida yuzaga  keladigan  endokrin  kasallikdir.  Maqolada  1-  va  2-tipdagi  diabetning patogenetik  xususiyatlari,  klinik  manzarasi  va  zamonaviy  davolash  strategiyalari batafsil tahlil qilinadi.   Shuningdek, davolashning yangi farmakologik vositalari — insulin analoglari, GLP-1  retseptor  agonistlari,  SGLT-2  ingibitorlari,  DPP-4  ingibitorlari  —  bilan  bir qatorda  zamonaviy  texnologiyalar,  ya’ni  insulin  nasoslari,  uzluksiz  glyukoza monitoringi,  “sun’iy  me’da  osti  bezi”  tizimlari,  bariatrik  jarrohlik  va  Langergans orolchalari  transplantatsiyasi  kabi  usullar  muhokama  qilinadi.  Tadqiqot  natijalari individual  yondashuv  va  zamonaviy  texnologiyalarni  qo‘llash  diabet  asoratlarini sezilarli darajada kamaytirish va bemorlar hayot sifatini oshirish imkonini berishini ko‘rsatadi.