UYQU TARTIBI VA UNING GIGIENASI - Manonova Bibisora (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
ANNOTATSIYA   Ushbu  maqolada  inson  hayotining  uchdan  bir  qismini  tashkil  etadigan,  lekin ahamiyati ko‘pincha kam baholanadigan biologik jarayon  — uyqu, uning tartibi va gigienasi masalalari ilmiy nuqtai nazardan keng yoritiladi. Uyqu — bu nafaqat dam olish,  balki  bosh  miya  faoliyatini  tiklash,  xotirani  mustahkamlash,  immun  tizimini quvvatlantirish  va  organizmda  kechadigan  ko‘plab  biokimyoviy  jarayonlarni boshqarib turuvchi murakkab fiziologik holatdir. Maqolada uyquning sekin to‘lqinli (NREM)  va  tezkor  (REM)  bosqichlari,  sirkad  ritmlar,  melatonin  gormonining  roli batafsil tahlil qilinadi.   Shuningdek, turli yoshdagi odamlar uchun uyqu me’yorlari, uyqu gigienasining asosiy  qoidalari,  uyquning  buzilishi  natijasida  yuzaga  keladigan  kasalliklar (insomniya,  uyqu  apnoesi,  narkolepsiya)  hamda  zamonaviy  turmush  tarzining (smartfon, “ko‘k yorug‘lik”, surunkali stress) uyquga salbiy ta’siri muhokama qilinadi. Tadqiqot  natijalari  to‘g‘ri  uyqu  tartibi  va  gigienaga  rioya  qilish  jismoniy  va  aqliy salomatlik, hayot sifati va ish unumdorligini ta’minlashda hal qiluvchi ahamiyatga ega ekanligini tasdiqlaydi.