TERI KASALLIKLARI VA UNING TUG‘MA NUQSONLARI - Mardonova Mashhura, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
ANNOTATSIYA   Ushbu maqolada inson organizmidagi eng katta va eng ko‘p funksional vazifani bajaruvchi a’zo — teri, uning tuzilishi, asosiy kasalliklari va tug‘ma nuqsonlari ilmiy nuqtai nazardan keng yoritiladi. Teri organizmni tashqi muhitning zararli ta’sirlaridan himoya qiluvchi, tana haroratini boshqaruvchi, sezgi a’zosi vazifasini bajaruvchi va modda  almashinuvida  ishtirok  etuvchi  murakkab  tuzilishga  ega  bo‘lgan  a’zodir. Maqolada  teri  kasalliklarining  yallig‘lanishli,  infeksion,  allergik,  autoimmun  va o‘smasimon  turlari  hamda  tug‘ma  teri  nuqsonlari  (ixtioz,  albinizm,  gemangioma, epidermolitik bullyoz va boshqalar) batafsil tahlil qilinadi.   Shuningdek,  teri  kasalliklarining  kelib  chiqish  sabablari,  klinik  manzarasi, tashxis  va  zamonaviy  davolash  usullari  muhokama  qilinadi.  Teri  salomatligini saqlashda  gigiena,  to‘g‘ri  ovqatlanish,  ultrabinafsha  nurlardan  himoyalanish  va sog‘lom  turmush  tarzining  roli  alohida  ko‘rsatiladi.  Tadqiqot  natijalari  teri kasalliklarini erta tashxislash va to‘g‘ri davolash bemorlarning hayot sifatini sezilarli yaxshilash imkonini berishini tasdiqlaydi.