STRESS VA DEPRESSIYANING INSON SALOMATLIGIGA TA’SIRI - Jurayeva Nargiza, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
ANNOTATSIYA Ushbu maqolada zamonaviy hayotning ajralmas qismiga aylangan ikki muhim psixoemotsional holat — stress va depressiyaning inson salomatligiga ko‘rsatadigan ta’siri  ilmiy  nuqtai  nazardan  keng  yoritiladi.  Stress  organizmning  tashqi  muhitdagi noqulay omillarga universal javob reaksiyasi sifatida ko‘rib chiqilib, uning fiziologik mexanizmlari, gipotalamus-gipofiz-buyrak usti bezi (HPA) o‘qi faoliyati, kortizol va adrenalin gormonlarining roli batafsil tahlil qilinadi. Maqolada depressiyaning klinik xususiyatlari, turlari va patogenetik mexanizmlari muhokama qilinadi. Shuningdek,  surunkali  stress  va  depressiyaning  yurak-qon  tomir  tizimi, immunitet, ovqat hazm qilish, endokrin va nerv tizimlariga, hamda umuman jismoniy va aqliy salomatlikka ko‘rsatadigan keng qamrovli salbiy ta’sirlari ko‘rib chiqiladi. Tadqiqot  natijalari  stress  va  depressiyani  erta  tashxislash,  sog‘lom  turmush  tarzini singdirish va kerakli psixologik hamda tibbiy yordam olish ushbu holatlarning oldini olish va davolashning eng samarali yo‘li ekanligini tasdiqlaydi.