SOG‘LOM OVQATLANISH VA INSON SALOMATLIGI - Qo'ziyeva Mohinur, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Ushbu maqolada inson salomatligining poydevorlaridan biri bo‘lgan sog‘lom ovqatlanish  masalasi  ilmiy  nuqtai  nazardan  keng  yoritiladi.  Maqolada  ovqatlanish fanining  asosiy  tushunchalari,  makronutriyentlar  (oqsil,  yog‘,  uglevod)  va mikronutriyentlar  (vitaminlar,  mineral  moddalar)  ning  fiziologik  vazifalari,  suv  va kletchatkaning roli, hamda ratsional ovqatlanishning asosiy tamoyillari batafsil tahlil qilinadi. Shuningdek, dunyo bo‘yicha ilmiy isbotlangan sog‘lom ovqatlanish modellari — O‘rta yer dengizi parhezi, DASH parhezi va boshqalar muhokama qilinadi. Maqolada  noto‘g‘ri  ovqatlanish  natijasida  yuzaga  keladigan  zamonaviy “sivilizatsiya  kasalliklari”  —  semizlik,  qandli  diabet,  yurak-qon  tomir  kasalliklari, ayrim  onkologik  kasalliklar  va  metabolik  sindromning  rivojlanishi  tahlil  qilinadi. Shuningdek,  ovqatlanishning  psixoemotsional  holatga,  kognitiv  funksiyalarga  va umumiy  hayot  davomiyligiga  ta’siri  ko‘rsatiladi.  Tadqiqot  natijalari  sog‘lom  va muvozanatli ovqatlanish ko‘pgina surunkali kasalliklarning oldini olishda eng samarali va eng arzon profilaktika vositasi ekanligini tasdiqlaydi.