YURAK ANATOMIYASI VA KASALLIKLARI - Toshmuratova Rushana, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
ANNOTATSIYA Ushbu  maqolada  inson  organizmining  markaziy  hayotiy  a’zosi  —  yurakning anatomiyasi,  fiziologiyasi  va  kasalliklari  kompleks  tarzda  yoritiladi.  Yurak  —  qon aylanishini ta’minlovchi, organizmning barcha a’zo va to‘qimalariga kislorod va oziq moddalarni yetkazib beruvchi mushakli a’zo bo‘lib, uning to‘xtovsiz, ritmik faoliyati inson  hayotining  asosiy  shartidir.  Yurak  kasalliklari  esa  dunyo  bo‘ylab  o‘limning birinchi sababi hisoblanadi va har yili 17,9 milliondan ortiq odamning hayotiga zomin bo‘ladi. Maqolada yurakning anatomik tuzilishi (to‘rt bo‘lmali tuzilish, klapanlar tizimi, koronar arteriyalar), o‘tkazuvchanlik tizimi va fiziologik faoliyat tamoyillari batafsil tahlil qilinadi. So‘ngra eng ko‘p uchraydigan yurak kasalliklari — yurakning ishemik kasalligi  (stenokardiya,  miokard  infarkti),  arterial  gipertenziya,  yurak  ritmi  va o‘tkazuvchanligi buzilishlari (aritmiyalar, hilpillovchi aritmiya, blokadalar), surunkali yurak yetishmovchiligi, yurak nuqsonlari (tug‘ma va orttirilgan), kardiomiopatiyalar, endokardit,  miokardit,  perikardit  va  revmatik  isitma  kasalliklari  ko‘rib  chiqiladi. Shuningdek,  zamonaviy  kardiologik  tashxis  usullari  (EKG,  EXOKG,  koronar angiografiya,  KT,  MRT),  davolash  tamoyillari  va  profilaktika  choralari  muhokama qilinadi.