ENG KO‘P UCHRAYDIGAN NAFAS YO‘LLARI KASALLIKLARI - Tursunova Marjona, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
ANNOTATSIYA Ushbu maqolada zamonaviy tibbiyotning eng dolzarb sohalaridan biri — nafas yo‘llari  kasalliklarining  patofiziologiyasi,  klinik  xususiyatlari  va  kelib  chiqish sabablari ilmiy nuqtai nazardan keng yoritiladi. Nafas yo‘llari kasalliklari — yuqori va pastki nafas yo‘llari, o‘pka parenximasi va plevra to‘qimasini qamrab oluvchi keng patologiyalar guruhi bo‘lib, ular insoniyatda eng ko‘p uchraydigan va eng ko‘p o‘limga olib keluvchi kasalliklar qatorida turadi. Maqolada eng ko‘p uchraydigan nafas yo‘llari kasalliklari — o‘tkir respirator infeksiyalar (tumov, gripp, COVID-19), tonzillit, faringit, laringit, sinusit, o‘tkir va surunkali  bronxit,  bronxial  astma,  surunkali  obstruktiv  o‘pka  kasalligi  (SOO‘K), pnevmoniya,  bronxoektatik  kasallik,  sil,  plevrit,  o‘pka  saratoni  va  o‘pka emboliyasining  etiologiyasi,  klinik  manzarasi,  patogenezi  batafsil  tahlil  qilinadi. Shuningdek,  zamonaviy  tashxis  usullari  (rentgenografiya,  KT,  spirometriya, bronxoskopiya, mikrobiologik tahlillar), davolash tamoyillari va profilaktika choralari muhokama qilinadi.