NERV SISTEMASI KASALLIKLARI - Yomg'irov Sardor, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
ANNOTATSIYA Ushbu maqolada zamonaviy tibbiyotning eng murakkab va dolzarb sohalaridan biri — nerv sistemasi kasalliklarining patofiziologiyasi, klinik xususiyatlari va kelib chiqish  sabablari  ilmiy  nuqtai  nazardan  keng  yoritiladi.  Nerv  sistemasi  kasalliklari (nevrologik kasalliklar) — bosh miya, orqa miya va periferik nervlarning tuzilishi yoki faoliyatidagi  buzilishlar  natijasida  yuzaga  keladigan  patologik  holatlar  bo‘lib,  ular insonning fikrlash, harakat, sezuv, nutq, xotira va xulq-atvor sohalarini izdan chiqaradi. Maqolada nerv sistemasi kasalliklarining zamonaviy tasnifi, asosiy sindromlari va  eng  keng  tarqalgan  nozologik  shakllari  —  serebrovaskulyar  kasalliklar  (insult, tranzitor  ishemik  xuruj),  neyrodegenerativ  kasalliklar  (Altsgeymer,  Parkinson, amiotrofik lateral skleroz, Gentington xoreyasi), demiyelinlovchi kasalliklar (tarqoq skleroz), epilepsiya, bosh og‘rig‘i va migren, markaziy nerv sistemasining yallig‘lanish kasalliklari (meningit, ensefalit), periferik nerv sistemasi kasalliklari (polineyropatiya, radikulopatiya), nerv sistemasining o‘smalari va boshchaning shikastlanishlari batafsil tahlil  qilinadi.  Shuningdek,  zamonaviy  nevrologik  tashxis  usullari,  davolash tamoyillari va profilaktika choralari muhokama qilinadi.