NERV SISTEMASINING TARAQQIYOTI VA KELIB CHIQISH NUQSONLARI - Ashirova Sevinch, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
ANNOTATSIYA Ushbu  maqolada  inson  nerv  sistemasining  embrional  rivojlanish  bosqichlari, ya’ni  neyrulyatsiya  jarayonidan  boshlab markaziy  va  periferik  nerv sistemalarining shakllanishigacha  bo‘lgan  davr  ilmiy  nuqtai  nazardan  tahlil  qilinadi.  Nerv sistemasining  ektoderma  varag‘idan  ajralib  chiqishi, nerv plastinkasi, nerv  egati va nerv naychasining hosil bo‘lishi, miya pufakchalarining shakllanishi va bosh miyaning beshta asosiy bo‘limga taqsimlanishi bosqichma-bosqich yoritiladi. Shuningdek, maqolada nerv sistemasi taraqqiyotidagi kelib chiqish nuqsonlari —  nerv  naychasining  yopilmasligi  (anentsefaliya,  spina  bifida,  ensefalotsele), gidrotsefaliya,  mikrotsefaliya  va  boshqa  anomaliyalar,  ularning  sabablari,  tashxis qilish usullari hamda oldini olish chora-tadbirlari batafsil muhokama qilinadi. Tadqiqot natijalari  folat  kislota  yetishmovchiligi,  teratogen  omillar  va  onaning  surunkali kasalliklari nerv sistemasi nuqsonlarining asosiy sabablari ekanligini ko‘rsatadi.