VITAMINLAR VA ULARNING FOYDASI - Aktamova Muxlisa, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
ANNOTATSIYA Ushbu maqolada inson organizmi uchun hayotiy muhim biologik faol moddalar —  vitaminlar  va  ularning  sog‘liqqa  ta’siri  keng  yoritiladi.  Vitaminlar  moddalar almashinuvini  boshqaruvchi,  fermentlar  faoliyatini  ta’minlovchi  va  organizmning normal  hayot  faoliyatini  qo‘llab-quvvatlovchi  organik  birikmalar  sifatida  tahlil qilinadi.  Maqolada  vitaminlarning  yog‘da  va  suvda  eriydigan  turlarga  ajratilishi, ularning har birining biologik funksiyalari, asosiy manbalari, kunlik suv talab miqdori, hamda  yetishmovchiligi  (gipovitaminoz)  va  ortiqcha  miqdorda  iste’mol  qilinishi (gipervitaminoz) natijasida yuzaga keluvchi salbiy oqibatlar batafsil ko‘rib chiqiladi. Shuningdek,  ratsional  ovqatlanish  tamoyillariga  rioya  qilish,  mavsumiy mahsulotlardan  to‘g‘ri  foydalanish  va  vitamin  tarkibli  dorivor  vositalarni  tibbiy ko‘rsatma  asosida  qabul  qilish  masalalari  muhokama  qilinadi.  Tadqiqot  natijalari vitaminlarning insonning jismoniy va aqliy salomatligini saqlashdagi o‘rni nihoyatda muhim ekanligini ko‘rsatadi.