O‘ZBEK MEDIA MATNLARIDA SARLAVHALARNING MANIPULYATIV- PRAGMATIK FUNKSIYASI - Habiyaliyeva Madina Xolmurod qizi, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya.  Ushbu  maqolada  o‘zbek  media  matnlarida  sarlavhalarning manipulyativ-pragmatik  funksiyasi  lingvistik  va  diskursiv  nuqtayi  nazardan  tahlil qilinadi.  Tadqiqotning  maqsadi  media  sarlavhalari  orqali  auditoriya  e’tiborini  jalb qilish,  hissiy  munosabat  hosil  qilish,  yashirin  baho  berish  va  o‘quvchini  muayyan axborot yo‘nalishiga olib kirish mexanizmlarini aniqlashdan iborat. Maqolada tavsifiy, lingvopragmatik,  kontekstual  va  diskursiv  tahlil  metodlaridan  foydalanildi.  Tahlil jarayonida o‘zbek media muhitida keng uchraydigan emotsional-baholovchi so‘zlar, savol  shaklidagi  sarlavhalar,  zudlik  bildiruvchi  birliklar,  noaniqlik  strategiyasi, presuppozitsiya va shaxsiylashtirish kabi vositalar izohlandi. Natijalar sarlavha media matnning  eng  faol  pragmatik  qismi  ekanini  ko‘rsatdi.  Sarlavha  voqeani  oddiy nomlamaydi,  balki  auditoriyaning  dastlabki  idrokini  boshqaradi,  axborotga  baho beradi  va  matnni  o‘qishga  undaydi.  Shu  sababli  sarlavhalarni  tanqidiy  tahlil  qilish media savodxonligi va nutq madaniyatini rivojlantirishda muhim ahamiyatga ega.