O‘ZBEK HIKOYACHILIGIDA MUROJAAT BIRLIKLARI VA NUTQIY ODOB MASALASI - Abdullayeva Muslimaxon Ubaydulla qizi, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya:  Ushbu  maqolada  o‘zbek  hikoyachiligida  murojaat  birliklari  va nutqiy odob masalasi lingvopragmatik hamda milliy-madaniy nuqtayi nazardan tahlil qilinadi. Tadqiqotning maqsadi o‘zbek hikoyalarida qo‘llanadigan ota, ona, aka, opa, uka, qizim, bolam, bobo, buvi, domla, ustoz, amin, ellikboshi, siz, sen kabi murojaat birliklarining  kommunikativ  vazifasini  aniqlash  va  ularning  badiiy  matnda  obraz yaratish,  ijtimoiy  masofani  belgilash,  hurmat-ehtiromni  ifodalash,  konfliktni kuchaytirish  hamda  milliy  nutqiy  odobni  namoyon  etishdagi  o‘rnini  ko‘rsatishdan iborat.  Maqolada  tavsifiy,  kontekstual,  lingvopragmatik  va  lingvomadaniy  tahlil metodlaridan  foydalanildi.  Misollar  Abdulla  Qahhor,  G‘afur  G‘ulom,  Said  Ahmad, O‘tkir  Hoshimov  va  Shukur  Xolmirzayev  hikoyachiligi  asosida  umumlashtirildi. Natijalar  shuni  ko‘rsatadiki,  o‘zbek  hikoyalarida  murojaat  birliklari  oddiy  nomlash vositasi  emas,  balki  qahramonlar  ruhiyati,  tarbiyasi,  ijtimoiy  mavqei  va  milliy mentalitetni ochuvchi muhim pragmatik birlik sifatida xizmat qiladi.