IJTIMOIY TARMOQLAR TA’SIRIDA SHAKLLANAYOTGAN - Madinaxon Abdusalomova Toxirjon qizi, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya:  Ushbu  maqolada  ijtimoiy  tarmoqlar  ta’sirida  o‘zbek  tilida shakllanayotgan neologizmlar va ularning semantik evolyutsiyasi lingvistik nuqtayi nazardan  tahlil  qilinadi.  Tadqiqotning  maqsadi  raqamli  kommunikatsiya  muhitida paydo  bo‘layotgan  yangi  leksik  birliklarning  hosil  bo‘lish  manbalari,  ma’no taraqqiyoti,  uslubiy-pragmatik  vazifalari  va  o‘zbek  tili  tizimiga  moslashish xususiyatlarini aniqlashdan iborat. Maqolada tavsifiy, semantik, kontekstual, qiyosiy va kontent-tahlil  metodlaridan foydalanildi.  Tahlil  uchun  ijtimoiy  tarmoqlar,  media sarlavhalari, blogerlik diskursi va yoshlar nutqida faol uchraydigan “trend”, “kontent”, “storis”,  “reels”,  “layk”,  “repost”,  “xeshteg”,  “chellenj”,  “feyk”,  “krinj”,  “vayb”, “inflyuenser”,  “target”,  “podkast”,  “strim”  kabi  birliklar  tanlandi.  Natijalar  shuni ko‘rsatadiki, ijtimoiy tarmoqlar o‘zbek tilida neologizmlar shakllanishining eng faol maydonlaridan  biriga  aylangan.  Bu  birliklar  dastlab  texnik  yoki  platformaga  oid nomlash  vazifasini  bajarsa,  keyinchalik  baholash,  ta’sir  ko‘rsatish,  guruhga mansublikni  bildirish  va  kommunikativ  tejamkorlik  funksiyalarini  ham  egallaydi. Tadqiqot neologizmlarning semantik evolyutsiyasi tilning zamonaviy kommunikativ ehtiyojlarga moslashish jarayoni ekanini asoslaydi 1