QILBOSH GIJJA KELTIRIB CHIQARADIGAN KASALLIKLAR, DIAGNOSTIKASI VA PROFILAKTIKASI - Raximov Hafizjon Vahob o'g'li,; Ismoilov Komil Tuygunovich, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya:  Ushbu  ilmiy  maqolada  qilbosh  gijja  (Trichuris  trichiura) tomonidan keltirib chiqariladigan trixuroz kasalligi, uning tarqalishi, patogenezi, klinik belgilari,  zamonaviy  diagnostika  usullari  va  profilaktika  chora-tadbirlari  to'liq yoritilgan.  Trixuroz  dunyo  bo'yicha  keng  tarqalgan  gelmintoz  kasalliklaridan  biri bo'lib, ayniqsa tropik va subtropik mintaqalarda ko'p uchraydi. Kasallikning o'z vaqtida aniqlanishi va oldini olish insonning sog'lig'i va yashash sifatini yaxshilash uchun katta ahamiyatga ega.