OʻZBEK TILSHUNOSLIGIDA TERMINOLOGIYA VA TERMINSHUNOSLIK MASALALARI - Suyunov Bahodir Turdiyevich,; Bozorova Zuhra Turg‘unali qizi,; Boymirzayev Muhammad Mustafaqul o‘g‘li, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya: Ushbu maqolada tilshunoslikda terminologiya va terminshunoslik masalalari, ularning shakllanishi, rivojlanish qonuniyatlari hamda ilmiy tizimdagi o‘rni tahlil  qilinadi.  Terminlarning  ilmiy  tushunchalarni  ifodalashdagi  aniqligi,  bir ma’noliligi  va  tizimlilik  xususiyatlari  asosiy  nazariy  mezon  sifatida  yoritilgan. Shuningdek,  terminologik  tizimlarning  ichki  va  tashqi  omillar  asosida  rivojlanishi, terminlarning  hosil  bo‘lish  usullari  hamda  xalqaro  va  milliy  terminshunoslik maktablarining yondashuvlari qiyosiy jihatdan o‘rganilgan. Maqolada Yevropa, rus va o‘zbek terminshunoslik maktablarining ilmiy qarashlari tahlil qilinib, ularning umumiy va  farqli  jihatlari  ochib  berilgan.  Tadqiqot  natijalari  terminologiyaning  nafaqat lingvistik, balki kognitiv va ijtimoiy hodisa ekanligini ko‘rsatadi.