SUN'IY INTELLEKT ASOSIDAGI YUZ AUTENTIFIKATSIYASI TIZIMLARIGA TAHDIDLAR VA ULARNI BARTARAF ETISHNING INNOVATSION YONDASHUVLARI - Mayunusova Shaxnoza Ikromjon qizi, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya Yuz  tasviri  asosidagi  autentifikatsiya  tizimlari  (FRS)  biometrik identifikatsiyaning eng keng tarqalgan va qulay usuli sifatida o‘z o‘rniga ega. Biroq, texnologiyalarning rivojlanishi bilan bir qatorda, ularga qarshi qaratilgan "taqdimot hujumlari" (Presentation Attacks) ham murakkablashib bormoqda. Mazkur maqolada FRS tizimlarining zaif tomonlari, xususan, 2D suratlar, video-takrorlash (replay) va sun’iy  intellekt  yordamida  yaratilgan  Deepfake  hujumlari  tahlil  qilinadi.  Tadqiqot doirasida tiriklikni aniqlash (Liveness Detection) algoritmlari, chuqur o‘rganish (Deep Learning)  modellari  va  multispektral  tahlil  usullarining  xavfsizlikni  ta’minlashdagi o‘rni o‘rganiladi. Maqola yakunida kelajakdagi xavfsizlik arxitekturalari uchun Multi-modal biometriya va Homomorphic Encryption texnologiyalarini joriy etish bo‘yicha ilmiy takliflar keltirilgan.