SMART DENTAL AI: STOMATOLOGIYADA RAQAMLI SKRINING VA DASTLABKI DIAGNOSTIKA PLATFORMASINING ILMIY-AMALIY ASOSLARI - Abdurahmonov Abdulaziz Qobiljon o‘g‘li,; Bobomurodova Dilnoza Turdiqulovna, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya Og‘iz  bo‘shlig‘i  kasalliklari  zamonaviy  tibbiyotning  dolzarb  muammolaridan biri  bo‘lib,  ular  global  miqyosda  katta  epidemiologik  yukni  tashkil  etadi.  Jahon sog‘liqni saqlash tashkiloti ma’lumotlariga ko‘ra, og‘iz bo‘shlig‘i kasalliklari dunyo bo‘yicha qariyb 3,7 milliard odamga ta’sir qiladi, davolanmagan doimiy tish kariesi esa eng ko‘p uchraydigan kasalliklardan biri hisoblanadi. Shu sababli stomatologiyada erta skrining, profilaktika va aholi o‘rtasida gigiyenik savodxonlikni oshirish muhim ahamiyat kasb etadi. Raqamli texnologiyalar, xususan sun’iy intellektga asoslangan platformalar bu yo‘nalishda samarali vosita bo‘lishi mumkin.  Mazkur  maqolada  “Smart  Dental  AI”  loyihasining  ilmiy-amaliy  asoslari  va foydalanuvchi  so‘rovnomasi  natijalari  tahlil  qilindi.  Tadqiqotda  sotsiologik  usul (anketa-so‘rovnoma),  statistik  tahlil,  analitik  usul,  taqqoslash  va  raqamli modellashtirish usullari qo‘llanildi. So‘rovnoma natijalari og‘iz gigiyenasi bo‘yicha xulq-atvor,  stomatologik  yordamdan  foydalanish  darajasi  hamda  profilaktik ehtiyojlarni baholash imkonini berdi.