YUZNING O`RTA SOHASIDAGI INTRAOPERTASION NUQSONLARNI YOPISHDA MAHALLIY LAXTAKLAR SAMARADORLIGINI BAHOLASH - Donoboyev Sh.B.; Ganiev A.A.; Egamberdiyev S.K. (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Kirish- Yuzning o'rta sohasi — estetik va funksional jihatdan eng murakkab anatomik mintaqalardan biri bo'lib, bu yerda burun, lablar, pastki qovoq, yonoq va nazolabiyal  burmalar  yagona  tizimni  tashkil  etadi.  Ushbu  sohada  olib  boriladigan jarrohlik  aralashuvlari  —  xususan,  teri  saratoni,  bazalioma,  skvamozellyulyar karsinoma  va  travmatik  zararlanishlarda  radikkal  rezektsiyalar  —  nafaqat  keng nuqsonlarni,  balki  intraoperatsion  davr  mobaynida  to'qimalarning  rezonansli tanqisligini keltirib chiqaradi.Jahon sog'liqni saqlash tashkiloti (JSST) ma'lumotlariga ko'ra,  yuz  sohasidagi  teri  saratoni  kasallikligi  yiliga  100  000  aholiga  20–40  holat tashkil  etib,  so'nggi  o'n  yilda  bu  ko'rsatkich  30  foizga  oshgan  (WHO,  2023). O'zbekistonda ham teri onkologik kasalliklari kuzatilishining o'sishi qayd etilmoqda, bu  esa  plastik  rekonstruktiv  jarrohlik  sohasida  innovatsion  yondashuvlarga  talabni kuchaytirmoqda.Intraoperatsion nuqson — jarrohlik aralashuvi davomida to'qima olib tashlangandan so'ng hosil bo'lgan defekt bo'lib, uning plastikasini to'g'ri rejalashtirish funksional tiklanish, infeksion asoratlarning oldini olish va estetik natijani ta'minlash nuqtai  nazaridan hal  qiluvchi  ahamiyatga  ega. Shunga  qaramay,  O'zbekiston  tibbiy amaliyotida  nuqdon  o'lchami,  joylashuvi  va  to'qima  sifatiga  asoslangan standartlashtirilgan algoritm hali yaratilmagan.