10 KV HAVO LINIYALARIDAGI ENERGIYA ISROFLARINI KAMAYTIRISHNING ZAMONAVIY USULLARI - Bobomurodov Bahrom Bobir o‘gʻli (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya Mazkur maqolada 10 kV kuchlanishli havo elektr uzatish liniyalarida energiya isroflarining yuzaga kelish sabablari, ularning elektr ta’minoti tizimi samaradorligiga ta’siri hamda energiya yo‘qotishlarini kamaytirishning zamonaviy usullari yoritilgan. Elektr  energiyasini  uzatish  jarayonida  yuzaga  keladigan  texnik  yo‘qotishlar  elektr ta’minoti  korxonalarining  iqtisodiy  ko‘rsatkichlariga  salbiy  ta’sir  ko‘rsatadi.  Shu sababli energiya samaradorligini oshirish va yo‘qotishlarni kamaytirish bugungi kunda elektr  energetika  sohasining  eng  muhim  vazifalaridan  biri  hisoblanadi.  Maqolada tarmoqlarni  modernizatsiya  qilish,  zamonaviy  uskunalardan  foydalanish,  reaktiv quvvatni kompensatsiya qilish va elektr tarmoqlarini raqamlashtirish orqali energiya isroflarini kamaytirish masalalari ko‘rib chiqilgan.