QO'SHMA GAPLARNING TARIFI VA TASNIFI. QO'SHMA GAP TURLARI - Usmonova Xurshida Aybekovna,; Bozorboyeva Dilshoda Abduqayum qizi, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya  Ushbu  maqolada  qo‘shma  gaplarning  grammatik  tabiati,  ta’rifi,  tuzilish xususiyatlari va tasnifi yoritiladi. Qo‘shma gapning sodda gapdan farqli jihatlari, uning tarkibiy  qismlari  hamda  mazmuniy  va  grammatik  munosabatlari  tahlil  qilinadi. Shuningdek, qo‘shma gaplarning bog‘langan qo‘shma gap, ergashgan qo‘shma gap va bog‘lovchisiz qo‘shma gap kabi asosiy turlari haqida ma’lumot beriladi. Har bir turning o‘ziga xos grammatik belgilari, bog‘lanish vositalari va nutqdagi vazifalari misollar asosida  tushuntiriladi.  Qo‘shma  gaplarni  o‘rganish  o‘quvchilarning  sintaktik bilimlarini  mustahkamlash,  fikrni  aniq  va  mantiqiy  ifodalash  ko‘nikmalarini rivojlantirishda muhim ahamiyat kasb etadi.