SHAXSIY HUQUQ VA ERKINLIKLARNI TA’MINLASH, UNING XALQARO VA MILLIY DARAJADAGI PRINSIP VA NORMALARI - Jo‘rayev Asadbek (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Akstrakt:  Ushbu  maqolada  inson  huquqlari  va  erkinliklarini  ta’minlashning O‘zbekiston  Respubliksidagi  konstitutsiyaviy-huquqiy  mexanizmlari  haqida  so‘z yuritiladi. Bunda asosan shaxsiy huquqlar masalasiga e’tibor qaratilgan. Rivojlangan Germaniya  Federatsiyasida  insonning  shaxsiy  huqularini  ta’minlash  maqasadida asosiy qonuniga kiritilgan moddalar va ularning O‘zbekiston Respublikasining yangi tahrirdagi konstitutsiyasidagi shaxsiy huquq va erkinliklar haqidagi moddalari bilan solishtiriladi. Bundan tashqari, xalqaro huquqning umume’tirof etilgan  normalarida shaxsiy huquqlar va uni ta’minlashning xalqaro standardlari haqida davlat boshqaruvi huquqi ta’lim yo‘nalishi bo‘yicha atroflicha muhokama qilinadi.